Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΑΝΤΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ



ΑΝΤΡΙΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Φαίνεται πως εμείς οι άνδρες αντιμετωπίζουμε το σώμα μας σαν το αυτοκίνητό μας, δηλαδή παραβλέπουμε τις φυσιολογικές φθορές και το πηγαίνουμε στο συνεργείο μόνο στις σοβαρές βλάβες.
Έτσι, συνήθως αδιαφορούμε για την πρόληψη των ηλικιοεξαρτώμενων νοσημάτων, θεωρώντας εαυτούς απόγονους του Λεωνίδα, ταν ή επί τας, ή νομίζουμε πως αήττητοι σαν τον Ηρακλή έχουμε ακόμα ... πολλούς άθλους μπροστά μας.

Ως γνωστόν, ακόμα κι αν κατουράμε τις παντόφλες μας, παρόλα αυτά μουγκανίζουμε σαν ταύροι όταν περνάει από μπροστά μας μια όμορφη νεαρή.
Φευ!

Σε ακραίες μάλιστα περιπτώσεις αρνούμαστε να συμμορφωθούμε στη θεραπεία αντιμετωπίζοντάς την ... σαν τιμωρημένα σχολιαρόπαιδα.

Έτσι και με την αντρική οστεοπόρωση, ούτε που την ξέρουμε.....
Τη θεωρούμε γυναικεία νόσο.

Και είναι κρίμα, γιατί η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, αλλιώς οδηγεί σε κατάγματα κυρίως στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη από τα οποία σχεδόν το 1/3 αυτών συμβαίνουν σε άνδρες, όταν μάλιστα τα κατάγματα του ισχίου έχουν διπλάσια θνητότητα σε σχέση με τις γυναίκες.

Η οστεοπόρωση σήμερα μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο από αυτήν, καθώς η νόσος δεν προκαλεί συμπτώματα εκτός κι αν συμβεί κάποιο κάταγμα.

Ποιοί άντρες πρέπει να ελέγχονται με την εξέταση οστικής πυκνομετρίας για οστεοπόρωση;

Όλοι οι άντρες άνω των 70 ετών.
Αλλά και οι άντρες από 50-69 ετών εάν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου:

Μετά από Κάταγμα που συνέβη μετά τα 50, Υπογοναδισμός (μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης), Υπερπαραθυρεοειδισμός (διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου), παθήσεις του Θυρεοειδή, Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Ρευματοπάθεια, Σύνδρομο Δυσαπορρόφησης, Χρήση κορτιζόνης σε μεγάλες δόσεις για χρονικό διαστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, Κάπνισμα, Κατάχρηση αλκοόλ.


Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση στους άνδρες;

Εξυπακούεται ότι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο που προκαλεί οστεοπόρωση δευτεροπαθώς, τότε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί π.χ. υπογοναδικοί άνδρες θα λάβουν θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη ή θα διορθωθεί τυχόν διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου κλπ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως που θα κριθεί αναγκαίο, υπάρχουν κατάλληλα φάρμακα τα οποία ισχυροποιούν τα οστά και μειώνουν τον κίνδυνο για κάταγμα στο μέλλον.

Πέρα από την ειδική φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της οστεοπόρωσης:

• Κατανάλωση ασβεστίου καθημερινά από τα τρόφιμα ή και με συμπληρώματα ασβεστίου.

• Συμπληρώματα βιταμίνης D και έκθεση στον ήλιο με προσοχή για αποφυγή εγκαυμάτων.

• Ασκήσεις με βάρος, όπως περπάτημα, τρέξιμο, βαράκια κλπ. τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα για 30 έως 40 λεπτά κάθε φορά.
Το κολύμπι για παράδειγμα δεν βοηθά στην οστεοπόρωση κι ας είναι εξαιρετική άσκηση για τις αρθρώσεις και τους μύες.

• Περιορισμός αλκοόλ, όχι περισσότερο από 10 ποτά την εβδομάδα και οπωσδήποτε λιγότερα από 3 ποτά ημερησίως.
(1 ποτό = 1/2 ποτήρι μπύρας, 1 μικρό ποτήρι κρασί ή μια «τζούρα» οινοπνευματώδη)

• Διακοπή καπνίσματος.

Είναι καλό να είσαι άντρας, είναι όμως καλύτερο να το απολαμβάνεις γερός και ζωντανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: