Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πρόληψη μυοσκελετικών καταπονήσεων - Εργονομική συμπεριφορά




Παρότι η μυοσκελετική υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η θετική συμβολή της εργονομικής συμπεριφοράς, της άσκησης και του ελέγχου του σωματικού βάρους είναι αδιαμφισβήτητη.




Πολλές από τις περιπτώσεις οξέος ή χρόνιου πόνου οφείλονται στην καταπόνηση του μυοσκελετικού  συστήματος κατά την εργασία ή τις άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας.







Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν και να διορθωθούν οι λανθασμένες θέσεις και στάσεις που μπορεί να βλάψουν ή να προκαλέσουν πόνο, όπως για παράδειγμα η  λανθασμένη καθιστή θέση λόγω ακατάλληλου ύψους γραφείου ή καρέκλας.




Οφείλουμε να φροντίζουμε να διατηρούμε καλή φυσική κατάσταση και βάρος με αεροβικές ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμπι, πιλάτες κλπ και να ενεργούμε εργονομικά ώστε να εκτελούμε την απαιτούμενη  δράση με το λιγότερο κόστος για το σώμα μας.



Οι καθημερινές επαγγελματικές & κοινωνικές ασχολίες  που απαιτούν πολλές κάμψεις προς τα εμπρός, ελαττώνουν τα φυσιολογικά κυρτώματα της Σ.Σ. προκαλώντας καταπονήσεις στα μυοσυνδεσμικά στοιχεία και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους
.




Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη παραμονή στην ίδια θέση και να διακόπτουμε κάθε 1-2 ώρες ώστε να τεντωθούμε και να περπατήσουμε. Να μη κυρτώνουμε και ιδίως να μη κάμπτουμε τη μέση,  ούτε να σκύβουμε το κεφάλι, περισσότερο από 30ο , ενώ διατηρούμε τη φυσιολογική λόρδωση της μέσης.






Προσέχουμε ώστε να μην εργαζόμαστε σε άβολες ή στροφικές θέσεις, ενώ αποφεύγουμε τις συχνές επαναλαμβανόμενες κινήσεις προς τη μία πλευρά ή τη συνεχή περιστροφή του λαιμού.





Κατά την άρση βάρους χρησιμοποιoύμε τα πόδια, διευρύνουμε τη βάση στήριξής μας, διατηρούμε την πλάτη ευθεία και μεταφέρουμε κοντά στο σώμα.






Στο γραφείο, προσέχουμε το ύψος του επίπλου, το ύψος και την απόσταση της καρέκλας, τη θέση της οθόνης και του πληκτρολογίου. Κρατάμε την ευθεία στάση του σώματος με καλή στήριξη της μέσης, με ώμους χαλαρούς, χωρίς να γέρνουν μπροστά, και τους αγκώνες στο πλάι. Προσέχουμε ώστε οι γωνίες των ισχίων, των αγκώνων και των γονάτων να είναι περίπου 90ο , ενώ κρατάμε τους καρπούς και τα χέρια σε ουδέτερη θέση.


Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση εργονομικά εργαλεία, όπως πληκτρολόγιο,  ποντίκι, μολύβι, ψαλίδι κλπ.




Όσο μακρύτερα εργαζόμαστε από τον κορμό μας τόσο καταπονούμαστε, επομένως προσπαθούμε να στεκόμαστε κοντά στο αντικείμενο, ώστε τα χέρια μας να λειτουργούν κοντά στον κορμό στο ύψος της κοιλιάς και του θώρακα.



Στην όρθια στάση, το αντικείμενο της εργασίας μας πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των αγκώνων, ενώ φροντίζουμε να μεταφέρουμε περιοδικά το βάρος του σώματος από το ένα πόδι στο άλλο, κατά προτίμηση με τη χρήση κάποιου στηρίγματος.




Εξοπλίζουμε και οργανώνουμε το σπίτι με πρακτικές κι εργονομικές κατασκευές ώστε να περιορίζονται κατά το δυνατό οι συχνές κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου, τα σκυψίματα και τα γονατίσματα.







Επιδιώκουμε να μη στεκόμαστε σκυφτοί, ούτε να σκύβουμε με τεντωμένα γόνατα ακόμα κι αν πρόκειται να σηκώσουμε κάτι πολύ ελαφρύ, να μη γονατίζουμε και κυρίως να αποφεύγουμε τα βαθειά καθίσματα.



Φροντίζουμε ώστε το κρεβάτι μας να μην είναι χαμηλό, ενώ ξαπλώνουμε ή  σηκωνόμαστε από το πλάι.





Δεν εργαζόμαστε σε αδέξιες στάσεις, ούτε ξεκουραζόμαστε σε άβολες θέσεις και χρησιμοποιούμε εργονομικά σκεύη και εργαλεία.











Στα χόμπι, δεν τα «δίνουμε» ξαφνικά όλα, αντίθετα προετοιμαζόμαστε με ζέσταμα, διατάσεις και κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ φοράμε άνετα χαμηλά υποδήματα.








Συμπερασματικά: λειτουργούμε εργονομικά, δηλαδή προσαρμόζουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες στις δυνατότητες του σώματός  μας εφαρμόζοντας εμβιομηχανικές συμπεριφορές και χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία, αντικειμένα και ανθρωποκεντρικές κατασκευές ώστε να λειτουργούμε με άνεση και ασφάλεια.





Δεν αγνοούμε συμπτώματα που επιμένουν και ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού σε πόνο της σπονδυλικής στήλη, των ώμων, των αγκώνων και των καρπών. Όπως επίσης δεν παραμελούμε μουδιάσματα σε χέρια ή πόδια, διάχυτο πόνο στον κορμό ή ενοχλήματα στα γόνατα.





Ποτέ δεν είναι αργά να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να φερθούμε με σύνεση στο σώμα μας και κυρίως να διδάξουμε τους νεώτερους να σέβονται τις δυνάμεις τους.




Πρόληψη υγείας σημαίνει καλύτερη ζωή.