Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Πόνος στον αυχένα

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκαλείται από διαταραχές στα μαλακά μόρια (μύες, συνδέσμους και νεύρα), στα οστά και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Η αυχεναλγία συνήθως οφείλεται σε κακώσεις των μαλακών μορίων, σε παρατεταμένη φυσική καταπόνηση (συνήθως λόγω κακής θέσης ή στάσης), αλλά και σε ψυχολογικό στρές.

Μερικές φορές συμπτώματα στη ράχη, τους ώμους ή τα χέρια οφείλονται στον αυχένα.

Η συχνότερη πάθηση του αυχένα είναι η εκφυλιστική δισκοπάθεια, που αφορά συνήθως ηλικίες άνω των 40 ετών λόγω εκφύλισης του πηκτοειδή πυρήνα, του ζελατινώδους υλικού στο κέντρο του μεσοσπονδύλιου δίσκου, που προκαλεί στένωση του μεσοσπονδύλιου χώρου και αύξηση των καταπονήσεων στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να επιδεινώνεται προοδευτικά.

Όταν ο πόνος στον αυχένα είναι έντονος ή συνεχής και επίμονος, και ιδίως όταν συνοδεύεται από πόνο ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια με συνοδό μυϊκή αδυναμία τότε απαιτείται ιατρική φροντίδα καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει νόσο του δίσκου (πρόπτωση ή κήλη), που προκαλεί πίεση στο νωτιαίο σωλήνα ή στις νευρικές ρίζες.

Πολύ σπάνια ο πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονές ή όγκους.

Ο αυχένας επίσης μπορεί να τραυματιστεί σε τροχαία ατυχήματα, καταδύσεις, ομαδικά αθλήματα και πτώσεις.
Τις περισσότερες φορές τραυματίζονται τα μαλακά μόρια, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται τα κατάγματα, τα εξαρθρήματα ή οι σοβαρότερες βλάβες των νεύρων και του νωτιαίου μυελού.
Αν υπάρχει έντονος πόνος μετά από τραυματισμό, ο αυχένας πρέπει να ακινητοποιείται ώστε να προληφθεί περαιτέρω βλάβη και να αναζητάται άμεσα ιατρική βοήθεια, ιδίως εάν τα ενοχλήματα αντανακλούν στα χέρια ή τα πόδια.



Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ολιγοήμερη ανάπαυση, φάρμακα (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αντιεπιληπτικά κλπ), φυσικοθεραπεία, τοπικές εγχύσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.
Κυρίως όμως απαιτεί τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μας και εργονομική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: