Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Υπερουριχαιμία

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού και προέρχεται από το μεταβολισμό των πρωτενών που καταναλώνουμε με την τροφή μας, αλλά και τις πυρηνοπρωτεΐνες που προέρχονται είτε από την καθημερινή και αθρόα καταστροφή των κυττάρων του σώματός μας, είτε από την αντικατάσταση των κυττάρων των διαφόρων ιστών μας.

H αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία και μπορεί να προκαλέσει Oυρική αρθρίτιδα, Νεφρολιθίαση, Διάμεση νεφροπάθεια και Καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού και προέρχεται από το μεταβολισμό των πρωτενών που καταναλώνουμε με την τροφή μας, αλλά και τις πυρηνοπρωτεΐνες που προέρχονται είτε από την καθημερινή και αθρόα καταστροφή των κυττάρων του σώματός μας, είτε από την αντικατάσταση των κυττάρων των διαφόρων ιστών μας.

H αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε χρειάζεται να παίρνουμε διαιτητικά και θεραπευτικά μέτρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡΟΥΡΙΧΑΙΜΙΑΣ

Oι διαιτητική θεραπεία της υπερουριχαιμίας θα πρέπει να περιλαμβάνει:


• Aπώλεια βάρους αν πρόκειται για παχύσαρκο άτομο.
H παχυσαρκία είναι ένα από τα συνηθέστερα αίτια υπερουριχαιμίας.
H απώλεια βάρους όμως θα πρέπει στις περιπτώσεις αυτές να είναι αργή και να αποφεύγονται τα πολύ στερητικά διαιτητικά σχήματα, διαφορετικά θα έχουμε επιδείνωση αντί για βελτίωση λόγω καταβολισμού και αύξησης της αποδόμησης πρωτεϊνών.
Τα παχύσαρκα υπερουριχαιμικά άτομα μάλιστα έχουν αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδος.


• Mείωση των αλκοολούχων ποτών. H αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών αποτελεί συχνά την αφορμή για την εμφάνιση κρίσης ουρικής αρθρίτιδος σε άτομα με προδιάθεση.


• Aύξηση της ημερήσιας ποσότητας νερού. Eπειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε άτομα με υπερουριχαιμία, θα πρέπει η κατανάλωση νερού να είναι σταθερά αυξημένη. Ποσότητες μεγαλύτερες από 3 λίτρα την ημέρα θα αυξήσουν την απέκκριση του ουρικού οξέος και θα μειώσουν τον κίνδυνο νεφρολιθιάσεως.
Η νεφρολιθίαση ευνοείται και από τα πολύ όξινα ούρα.
Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται συστηματικά οι «όξινες» και οι πρωτεϊνούχες τροφές που μειώνουν το pH των ούρων.
Mπορούμε να αλκαλοποιήσουμε τα ούρα με αλκαλική διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ξινά φρούτα, καρύδια, όσπρια, αποφεύγοντας τη λευκή ζάχαρη και το αλάτι. 


Ένα πιάτο πρέπει να περιέχει ένα μικρό κομμάτι πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι), ελάχιστους υδατάνθρακες (ρύζι ή πατάτα) κι ένα βουνό από λαχανικά. Το λεμόνι ή το λάιμ όπως και τα ξινά φρούτα, ιδίως τα ώριμα, είναι αλκαλικά σε αντίθεση με τη γεύση τους.


• Διατροφή πτωχή σε πουρίνες. Mε τη σωστή δίαιτα μπορούμε να μειώσουμε σταθερά τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα κατά 1 και πλέον mg/dl.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΠΟΥΡΙΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:
Eντόσθια (συκώτι, νεφρά, πατσάς κ.τ.λ.), μικρά κρέατα, κυνήγι, εκχυλίσματα κρέατος για σούπες.
Aντζούγες, σαρδέλλες, καβούρι, γαρίδες, ρέγγα, σκουμπρί, κολλιός, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια, χταπόδι, αστακός.
ΩΣΤΟΣΟ μικρότερες ποσότητες υπάρχουν σε: όλα τα κρέατα, το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τον αρακά, τις φακές, τα φασόλια, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το σέλινο, τη σοκολάτα, τον καφέ και το τσάι.
Και αυτές λοιπόν τις τροφές θα πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο.

ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΙΣ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΞΙΝΕΣ.
ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ: Ακτινίδια, ανανάς, αντίδια, αφεψήματα, αχλάδια, καρπούζι, λεμόνι, μάνγκο, πεπόνι, σταφίδες, σταφύλια, σύκα ξερά, χουρμάδες, χυμοί χωρίς ζάχαρη, σχεδόν όλα τα λαχανικά και φρούτα, σόγια, οργανικό μέλι.
ΟΞΙΝΕΣ: Αλεύρι λευκασμένο, αλλαντικά, κρέας, αναψυκτικά, γαλοπούλα, ζάχαρη, σολομός, σαρδέλες, μαρμελάδες, ξίδι, αλκοόλ, νουντλς, σοκολάτα, πατάτες, μύδια, στρείδια, λευκό ψωμί, γιαούρτι και γαλακτοκομικά, μαγιονέζα, σίκαλη, καλαμπόκι, κεράσια, κοτόπουλο, τυρί κότατζ, λευκό και καστανό ρύζι.
ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ: Αβγά, αγγούρι, αμύγδαλα, δαμάσκηνα, ελιές, ζυμαρικά ολικής, λιναρόσπορος, μανιτάρια, μη υδρογονωμένες μαργαρίνες, ηλιόσπορος, όσπρια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα.
Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα).
Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.
Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια.
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Ελέγξτε την κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού.
Αυξήστε την κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της μέρας (νερά, χυμοί φρούτων). Προσπαθήστε να αποκτήσετε σταδιακά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αποφύγετε απότομη απώλεια βάρους.
Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα.

ΦΑΤΕ ΑΝΕΤΑ:
Ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά (εκτός αυτών με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες)
Χορτόσουπες, τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξύδι.
Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά, αυγά, μέλι.
Φρούτα, χυμοί φρούτων,φιστίκια,ποπ κορν.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ:
Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ζάχαρη, γλυκά, παγωτό, ζελέ, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα.
Κρέας 90-120 γραμ./μερίδα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά)
Ψάρια (εκτός των απαγορευμένων), οστρακοειδή.
Σπαράγγια, σπανάκι, φασόλια, φακές, αρακάς, κουκιά, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι.
Καφές, κακάο, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικά, σοκολάτα.

ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ:
Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, γλυκάδια, μυαλά, τηγανητά και όλα τα σνακ.
Σούπες κρέατος, ψαριού, κοτόπουλου και σάλτσα από κρέας.
Αντζούγες, σαρδέλες, γαύρος, ρέγγα, σκουμπρί, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες, χταπόδι, αστακός.
Κυνήγια (πέρδικα, λαγός), χήνα.
Αμύγδαλα, μαγιά.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: