Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αυτόλογα Αιμοπετάλια και οστεοαρθρίτιδα



Η ενέσιμη θεραπεία με αιμοπετάλια βελτιώνει με ασφάλεια τον πόνο στην Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Πρόσφατη δημοσίευση στο American Journal of Sports Medicine επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της θεραπείας με αυτόλογα αιμοπετάλια στην επούλωση οξέων και χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων.

Η κλινική μας εμπειρία επιβεβαιώνει καθημερινά ότι η έγχυση στην πάσχουσα περιοχή του ειδικά επεξεργασμένου και εμπλουτισμένου πλάσματος (PRP: Platelet Rich Plasma) βοηθά στην αποκατάσταση της βλάβης μέσω της επιδιορθωτικής δράσης των κυττάρων και των αυξητικών παραγόντων που περιέχει. 

Η μέθοδος είναι απλή και συνίσταται στην λήψη αίματος από μια περιφερική φλέβα του ασθενή, το οποίο φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια κι ενίονται στην πάσχουσα περιοχή.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20΄, δεν χρειάζεται νοσηλεία και δεν έχει τον κίνδυνο αλλεργικής ή άλλης αντίδρασης διότι πρόκειται για παράγωγο του αίματος του ίδιου του ασθενούς, γεγονός στο οποίο οφείλει και τη δραστικότητά του.
Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς η μέθοδος έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως πλέον και αποδεικνύεται πως οι εγχύσεις ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και βελτιώνουν τη λειτουργικότητα.

Η πρόσφατη μελέτη στην οποία αναφερόμαστε, εγκεκριμμένη από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.( FDA), έγχυσης PRP σε γόνατο ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έδειξε σημαντική βελτίωση στον πόνο (76%), τη δυσκαμψία (77%) και τη λειτουργικότητα (78%), για πάνω από έναν χρόνο χωρίς παρενέργειες.
Σύμφωνα με αυτήν την τυχαιοποιημένη , διπλή-τυφλή μελέτη σε σύνολο 30 ασθενών, μια σειρά τριών εβδομαδιαίως ενδοαρθρικών εγχύσεων βελτίωσε το WOMAC score συνολικά κατά 78% συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου σύμφωνα με τον Patrick A. Smith του Πανεπιστημίου Columbia.

Σήμερα, η μέθοδος PRP είναι αποδεκτή και ευρέως χρησιμοποιούμενη για την αντιμετώπιση παθήσεων του αρθρικού χόνδρου, συνδεσμικών κακώσεων, τενοντοπάθειας (τενοντίτιδα, εκφύλιση, μερική ρήξη  τενόντων), μυϊκών θλάσεων, άτονων ελκών από σακχαρώδη διαβήτη και νεκρώσεις δέρματος.

 Δημοσιεύτηκε στο myoskeletiko.com στις 17-05-2016