Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Αρθροπλαστική του ώμου



Η άρθρωση του ώμου δεν παθαίνει συχνά αρθρίτιδα όπως οι αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος παρόλα αυτά οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα από τη γληνοβραχιόνιο άρθρωση αυξάνονται συνεχώς την τελευταία δεκαετία.
Σε αντικατάσταση της άρθρωσης προχωράμε όταν πλέον η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία δεν βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και δεν ελέγχουν τον πόνο της αρθρίτιδας. 



H ολική αρθροπλαστική του ώμου είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του ώμου, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεονέκρωση της βραχιονίου κεφαλής. 



Η νέα μικρότερης επεμβατικότητας χειρουργική τεχνική αφορά μια λιγότερο τραυματική προσπέλαση αφού μας επιτρέπει να διέλθουμε στην άρθρωση από το τενόντιο μεσοδιάστημα του στροφικού μετάλου μεταξύ υπερακάνθιου και υπoπλάτιου και να μη χρειαστεί να κόψουμε και να ξαναράψουμε τον υποπλάτιο, ούτε να απεξαρθρώσουμε τον ώμο, όπως γίνεται κατά την εκτέλεση της συμβατικής χειρουργικής τεχνικής.


Η νέα χειρουργική προσπέλαση (rotator interval approach) επιτρέπει στους ασθενείς ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινότητά τους.





Οι τεχνικές της ολικής αρθροπλαστικής συνεχίζουν να εξελίσσονται καθώς βελτιώνονται οι  προσπελάσεις διάσωσης των μαλακών μορίων, ιδίως του  τενόντιου πετάλου του ώμου, τα διεγχειρητικά εργαλεία, αλλά και οι δεξιότητες  των χειρουργών με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή άμεσα αλλά και μακροχρόνια.